Jesienne zbiory warzyw

Jesienne zbiory warzyw

Które rośliny kończą bieg swojego dojrzewania we wrześniu i w październiku? Zapraszamy do zajrzenia w wrześniowo-październikowy terminarz sadownika!

Październik to czas, gdy zdarzają się już pierwsze przygruntowe przymrozki. Dlatego bardzo istotne jest zbieranie roślin zgodnie z ich tolerancją na niskie temperatury i znaczące obniżenie nasłonecznienia.

 

 

Wrześniowe zbiory warzyw

ochrona sadu przed pierwszymi jesiennymi przymrozkami

Pierwsze nocne przymrozki mogą rozpocząć się już w październiku

Gdy nadchodzi koniec lata, na pierwszy rzut do naszego koszyka powinny zawędrować dojrzale pomidory i ogórki oraz papryka, czyli rośliny ciepłolubne. Tuż za nimi nadchodzi czas na zbiór cukinii, kabaczków oraz melonów. Jednocześnie, należy wykopać z grządek cebulę, którą wysialiśmy lub nasadziliśmy wiosną. Nieco później, w miarę dojrzewania, trzeba zbierać rośliny strączkowe: fasolę, fasolkę szparagową, a także suche nasiona. Częściowo też w połowie września pojawia się już potrzeba zbiorów warzyw odmian poplonowych:koper, sałaty, rzodkiewki. Następnie dojrzewa nam kalafior, brokuły oraz burak ćwikłowy, a przede wszystkim kapusta.

 

 

 

Które warzywa zbieramy w październiku?

zbiory slonecznika

W pełni dojrzałe słoneczniki

To już czas na ostatnie zbiory jesiennych poplonowców: rzodkiewki, szpinaku, kopru oraz sałaty jesiennej. Jest to też ostatni czas na zbiory fasoli (suchego ziarna). Ważne jest także, aby zebrać dynię przed pierwszymi przymrozkami. W październiku również możemy odcinać odrosty kalafiorów oraz brokułów. Jest to też tradycyjnie miesiąc na zbiory późnej marchwi oraz pietruszki korzennej, selera oraz brukselki. Ogrodnicy też wtedy zabierają się za wycinanie porów oraz pietruszki naciowej. Do późnej jesieni można wyrywać też z ziemi liście jarmużu oraz główki brukselki.

 

 

Przechowujemy zebrane warzywa w piwnicy

Korzenie warzyw przechowujemy w wilgotnym zimnym piasku w piwnicy – jest to już niestety rzadko praktykowane, ale warto podkreślić, że takie środowisko jest idealne do długiego przetrzymywania w dobrym stanie owych warzyw. Przed włożeniem ich do piasku, należy wszystkie korzenie bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i z naci. Alternatywnie, można położyć je w kopcach w ziemi.

 

Podsumowanie

Warto przestrzegać krańcowego terminu zbioru – nie tylko po to, aby ograniczyć ryzyko przemrożenia plonów. Rośliny zebrane w odpowiednim czasie są zdrowsze, bardziej aromatyczne i łatwiej się je przechowuje.

About author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *